Voor patiënten | MATHERA.BE

Voor patiënten

Wat is manuele therapie

Manuele therapie, de garantie voor bewegingsvrijheid

Een gestoorde bewegingsvrijheid kan je levenskwaliteit aanzienlijk doen dalen. De oorzaken van de pijn en beklemming kunnen door de manueel therapeut opgespoord en behandeld worden. Een manueel therapeut helpt je om bewegingsvrijheid terug te vinden, pijn te verminderen en onder controle te houden. Samen werken we aan een duurzame oplossing voor je klachten!

Met manuele therapie kan je stroeve gewrichten en spieren losmaken en zeurende pijn een halt toeroepen. De manueel therapeut zoekt naar de oorzaak in je lichaam en biedt je een behandeling op maat.

Manueel therapeuten bieden je een vooruitstrevende klinische expertise.  Manuele therapie helpt je:

     - BETER WORDEN door manuele technieken die voldoen aan internationale standaarden       

     - SNELLER HERSTELLEN omdat we gericht zoeken naar de oorzaak van de klachten

     - KLACHTENVRIJ BLIJVEN door educatie en een verbeterde lichaamsconditie

 

Klachten

Geklemd in je eigen lichaam

De meest voorkomende klachten van beklemming in het lichaam hebben een onderliggende oorzaak die met manuele therapie behandeld kan worden.

Manuele therapie kan helpen bij volgende klachten:

Behandeling

Onderzoek

Elke manueeltherapeutische behandeling start met een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Daardoor zal de therapeut achterhalen of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert en beweegt zoals het hoort. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtsteste, spiertesten, neurologische testen, ea) kan de plaats, de graad, ernst en de oorzaak van de klacht opgespoord worden.

Centraal in het onderzoek staat de oorzaak en de tijdslijn van je letsel of disfunctie. Afhankelijk van de bevindingen kan de therapeut aanvullend onderzoek verrichten ter evaluatie van de toestand en de functies van de spiere, de gewrichten, het zenuwstelsel, het bindweefsel en de algemene gezondheid. Verder zal de therapeut nagaan of je lichaam foute lichaamsbewegingen of houdingsgewoonten heeft. Ook met psychologische factoren wordt rekening gehouden.

 

Behandelingsprogramma

De conclusie en evaluatie van het vraaggesprek en functieonderzoek leidt tot een diagnose die een verklarende omschrijving is van je beklemmingen en je gezondheidsproblemen. Deze omschrijving vormt de basis voor een deskundig en verantwoord behandelingsprogamma. Eventueel kan de therapeut in samenspraak met de behandelende arts een bijkomend onderzoek opvragen (RX, medische beeldvorming,..)

De behandeling is in de eerste plaats gericht op het hernemen van je normale activiteiten en op je algemene gezondheid. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van het bewegingsapparaat en een afname van pijn.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, gerichte begeleiding en educatie rond gezond bewegen.

 

Zoek een therapeut

Manuele Therapie is een internationaal erkende specialisatie binnen de kinesitherapie. Manueel therapeuten hebben na hun opleiding tot kinesitherapeut een bijkomende opleiding gevolgd aan een Belgische universiteit die leidt tot een wettelijke erkenning van een gespecialiseerde kinesitherapeut in de manuele therapie.

De vervolgopleiding voldoet aan de internationale eisen in hands-on behandelingen. Manuele therapie beoogt een sneller herstel gebaseerd op wetenschappelijk ondersteunde en gerichte technieken en vermindert het herval door inzichten te geven in de fysieke conditie van de patiënt.

Op zoek naar een gecertificeerde manueel therapeut in jouw regio? Klik hier.